Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Czech Wiki Photo jako příležitost rozvoje digitálních kompetencí žáků
Odborný článek

Czech Wiki Photo jako příležitost rozvoje digitálních kompetencí žáků

15. 9. 2021 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek

Anotace

Jak se fotografická soutěž může stát prostředkem ke zvýšení digitální gramotnosti žáků.
Autor: Klscho

 

Pokud jste v těchto dnech navštívili českou Wikipedii, určitě vaší pozornosti neunikla upoutávka na 3. ročník soutěže Czech Wiki Photo, pořádanou spolkem Wikimedia Česká republika na portálu Wikimedia Commons. Na první pohled vypadá tato fotografická soutěž jako jakákoliv jiná, když se však blíže seznámíte s jejími pravidly, uvědomíte si, že tady jde o mnohem víc, než jen o to, kdo nafotí nejlepší fotku a získá jedno z ocenění.

O soutěži

Každý rok nahrají fotografové na Commons tisíce fotografií pořízených na území Česka. Jejich snímky může poté použít kdokoli a k jakýmkoli účelům. Soutěž Czech Wiki Photo chce ocenit ty nejlepší z nich, ale také vyjádřit veliké díky všem, kteří dobrovolně vytvářejí tento svobodný obsah. Naším cílem je také otevřít Commons nováčkům a získat další skvělé fotografy pro českou Wikipedii a další Wiki projekty. [1]

Výhody publikování v Commons

Pokud se dnes rozhodujete, sami nebo nejlépe se svými žáky, kde publikovat fotografie pod některou z licencí Creative Commons, možností máte opravdu hodně. Od často skloňovaného portálu Pixabay a jemu podobných, jako jsou PxHere, Pexels, Unsplash a dalších, kde často převažuje licence CC0, je tu stále projekt Wikimedia Commons (zkráceně Commons). A přestože běží na trochu zastaralé platformě Media Wiki, má před ostatními nemalou výhodu. Nahraný multimediální obsah lze odtud jednoduše integrovat do dalších projektů Nadace Wikimedia, především pak do Wikipedie. Vaše fotky se záhy mohou objevit přímo ve vybraných encyklopedických článcích nebo je tam následně můžete sami přidat. Fotografie navíc v Commons nesdílíte pod licencí CC0 (Public Domain), ale pod vyšší variantou CC BY-SA (uveďte autora, zachovejte licenci). Žáci tak získají povědomí o více různých licencích Creative Commons (CC). Úvodní infografika současně otevírá téma autorství, které můžeme taktéž se žáky před publikováním otevřít. Nahrávací proces přitom nedovolí přijmout díla vytvořená či inspirovaná jinými. [2]

Soutěžní kategorie a možnosti výuky

Byly to právě soutěžní kategorie, do kterých lze v rámci Czech Wiki Photo přispívat, které mě přivedly na myšlenku začlenit tuto soutěž a především aktivity s tvorbou a publikováním otevřeného obsahu do různých předmětů ve škole, a tím je nepřímo propojit s technologiemi. Než celou problematiku otevřených vzdělávacích zdrojů řešit odděleně v předmětech IKT, multimédia aj., je vhodnější ji integrovat přímo do ostatní výuky. V rámci uvedené soutěže se naše tvorba zužuje výhradně na fotografie, obecně však lze se žáky vytvářet a zveřejňovat jakýkoliv otevřený multimediální obsah, jako například vektorové grafiky, zvuky, videa, ad., který vedle Commons vytváří nové příležitosti k využití dalších platforem, do kterých lze takovýto typ obsahu nahrávat.

Základy multimediální a digitální gramotnosti

Při čtení pravidel soutěže si též uvědomíte, že se základními dovednostmi při tvorbě fotografie, jako jsou kompozice, hloubka ostrosti či volba clony a času nebo formátu (4 : 3, 1 : 1, 16 : 9), nevystačíte, ale budete muset jít více do hloubky, konkrétně umět upravovat rozlišení fotografií (hodnotit se budou pouze fotografie s rozlišením větším než 2 megapixely [celkové rozlišení fotografie]), znát rozdíly a využití různých barevných formátů (soubory musí být v RGB prostoru) a v neposlední řadě být schopni vybrat vhodný bitmapový formát nahrávané fotografie (umět se rozhodnout, kdy zvolit heic, jpg, png aj.). [1]

Není důležité vyhrát

Není důležité se zúčastnit, ale vyhrát. Tuhle větu rád často s nadsázkou používám. V tomto případě se ovšem nehodí ani její původní, obrácená verze. Pro rozvoj digitální či multimediální gramotnosti žáků slouží Czech Wiki Photo pouze jako prostředek. Přesto by byla škoda, kdyby se v ní žáci nepokusili uspět, nebo minimálně na sebe svou účastí neupozornili. Pouhé zapojení do soutěže je sice malým úspěchem, ale bezesporu velkým krokem v budování jejich vlastní smysluplné digitální stopy.

Literatura a použité zdroje

[1] – 1. Commons:Czech Wiki Photo. Wikimedia Commons. [cit. 2021-9-15]. Dostupný z WWW: [https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:CzechWikiPhoto].
[2] – 2. Průvodce načítáním souborů. Wikimedia Commons. [cit. 2021-9-15]. Dostupný z WWW: [Dostupné z: https://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.