Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Srpen ve znamení Závěrečné konference projektu PPUČ
Odborný článek

Srpen ve znamení Závěrečné konference projektu PPUČ

8. 9. 2021 Základní vzdělávání
Autor
Daniel Suchánek

Anotace

Projekt PPUČ (Podpora práce učitelů) uspořádal 17.–18. 8. v Průhonicích svou Závěrečnou konferenci. Na ní se představilo 24 škol, které prostřednictvím autorských workshopů reflektovaly svou účast v projektu a podpořily ostatní kolegy v práci na zapojování rozvoje gramotností do výuky. Projekt podporuje pedagogy mateřských a základních škol v jejich snaze rozvíjet čtenářskou, matematickou a digitální gramotnost dětí a žáků. Jeho realizaci zajišťuje Národní pedagogický institut ČR.

Všichni účastníci obdrželi Reflektivní deník, do kterého si zapisovali své poznatky, náměty či nápady z právě probíhajících programů, který jim pomůže v přípravě na zapojení některé z gramotností do výuky.  

Oba dny začala konference přednáškou společnou pro všechny účastníky – v úterý vystoupil Tomáš Janík a ve středu Jan Hábl. Těmito přednáškami jsme, jako pořadatelé konference, chtěli účastníky podpořit v jejich pedagogické práci, které si velice vážíme. 

Audio záznamy přednášek vydal projekt jako podcasty –⁠ záznam vystoupení Tomáše Janíka s názvem „Škola: základ života aneb o významu učitelů pro vzestup gramotnosti“ najdete na adrese https://gramotnosti.pro/janik a záznam vystoupení Jana Hábla s názvem „Lidskost není docela ztracena“ najdete na adrese https://gramotnosti.pro/habl.  

Další program konference byl naplněn 16 dílnami, které se věnovaly tématu gramotností. Zapojila se Digikoalice, Edusíť, Školní centra gramotností, Metodický portál RVP.CZ, Mapa gramotností, anebo Eva Fanfulová se svými roboty. 

Po celou dobu konference si účastníci mohli prohlédnout výstavu obrazů informujících o tom, jak která škola využila pět let podpory od našeho projektu (https://photos.app.goo.gl/D5FvbTLEasuULB2q6).   

Účastníci také měli možnost seznámit se s materiály, které projekt pro pedagogy v celé ČR vydal. Jedná se konkrétně o:   

Dne 18. 8. se brána hotelu dvoudenní konference uzavřela poděkováním všem pilotním školám za jejich pětiletou práci v projektu a předáním posterů škol, které pro ně projekt připravil.

 

 

Licence

Článek je publikován pod licencí Creative Commons BY-SA.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.